Керамічна і цементно-піщана черепиця

Говорячи про натуральну черепицю, під цим терміном зазвичай розуміють два типи виробів – керамочерепіца з особливих сортів глини і цементно-піщаний варіант черепиці. За своїми характеристиками вони мають багато спільного, тому їх цілком можна вважати аналогами.

Керамічна черепиця

Даний вид покрівельного покриття являє собою матеріал на основі натуральної глини. При виробництві з глиняної маси формують заготовки, які піддаються фарбуванню, глазуруванню і випалу. При температурі близько 1000 градусів глина набуває великої міцності, а її колір стає червонуватим і насиченим. Для поліпшення технічних і декоративних властивостей черепиці крім випалу виконують нанесення глазурі або ангоба. Це принципово різні технології, що дають один і той же результат – черепиця стає більш красивою, стійкою до вологи, морозотривкої і довговічною.

Braas_Ізумруд_мідний

Термін експлуатації такого матеріалу може становити 100 років і більше. Покрівельне покриття є вогнетривким, екологічно чистим, безшумним (що особливо актуально під час дощу). Також керамічна черепиця сприяє утриманню тепла, запобігає теплові втрати, що дозволяє створити комфортні умови в житловий мансарді.

З роками колір покрівлі з натуральної черепиці набуває благородний відтінок, але необов’язково чекати десятиліття, щоб отримати таку дах. Досить замовити покрівельний матеріал з уже готовим ефектом “старовини”.

Мінуси керамочерепіца полягають в тому, що коштує вона дорого, важить багато і є трудомісткою у виготовленні. Для її кріплення потрібні спеціальні затиски, ковзани й інші елементи, що збільшують і без того високу вартість покриття. Однак перераховані недоліки нівелюються позитивними характеристиками матеріалу. Купівля керамочерепіці – вигідне вкладення, яке виправдає себе вже через кілька років завдяки зручності обслуговування та ремонту покрівлі, невибагливістю в експлуатації, несприйнятливістю до біологічних і хімічних руйнівних факторів.

Цементно-піщана черепиця

Даний матеріал для покрівлі спочатку проводився німецькими фірмами, які прагнули створити аналог керамочерепіца, більш доступний для масового споживача.

Braas_Harzer_вишневий

Така черепиця виробляється з спресованої бетонної суміші, у складі якої містяться портландцемент, кварцовий наповнювач, фарбувальні речовини. Оскільки пігменти вводяться на етапі замішування розчину, заготовки виходять пофарбованими на всю глибину. Це забезпечує тривале збереження первісного кольору. Особливістю цементосодержащий черепиці є те, що за рахунок атмосферної вологи в її внутрішній структурі триває зміцнення зв’язків, і виріб набуває з роками ще більшу міцність.

Головні переваги цього покрівельного матеріалу – довгий термін служби, великий асортимент виробів в плані вибору забарвлення, форми і фактури, пожежобезпечність. За цими характеристиками цементна черепиця майже не відрізняється від керамічної. Правда, за зовнішнім виглядом вона все-таки поступається керамічному виробу. Та й мінуси у неї ті ж – велика вага, затратне виробництво. Зате з точки зору споживача такий матеріал більш вигідний – коштує дешевше керамочерепіца, а служить приблизно стільки ж і не вимагає великих витрат на обслуговування та ремонт.