Керамічна черепиця, що робить її такою популярною

Дах будь-якої будівлі повинна бути максимально надійною і в той же час естетичною, адже від цього залежить довговічність стін, комфорт в приміщеннях, зовнішній вигляд конструкції. Вибравши якісне покрівельне покриття, можна не турбуватися про протікання під час дощу, уникнути надмірних тепловтрат взимку і відчувати себе комфортно в будь-яку погоду. Всі ці переваги забезпечує дах, покрита керамічною черепицею. Історія використання цього матеріалу налічує сотні років, і на даний момент технологія його виробництва досягла такого рівня, що навряд чи можна придумати більш довговічний, красивий і невибагливий тип покриття.

Сучасна керамічна плитка: з чого роблять

Для виробництва натуральної черепиці використовуються спеціальні сорти глини, які ретельно просіваються і змішуються з модифікуючими добавками. У суміш вводяться барвники на основі
оксидів металів, наповнювачів
і компонентів, які надають продукту додаткові властивості.


Керамічну плитку
отримують формуванням під тиском або вирізанням заготовок зі стрічки. Обидві технології завершуються випалом і нанесенням захисного покриття – ангоба або
глазурі
. Така оболонка перешкоджає поглинанню керамічним матеріалом вологи, покращує його декоративні якості, підвищує стійкість до несприятливих зовнішніх впливів. Чим відрізняється глазурована черепиця від енгобед?


Енгоб
за своїм складом близький до самої плитки, тому має аналогічний коефіцієнт теплового розширення. При зміні температури таке покриття не тріскається, що забезпечує надійну герметичність і захист внутрішньої частини виробу від вологи.

Roben_Bornholm_chestnut


Глазур
має склоподібну структуру, вона абсолютно не вбирає воду і надає плитці урочистий глянсовий блиск. На відміну від ангобе, глазур має більш різноманітну колірну гамму. Однак через крихкість глазурованого шару плитка вимагає особливо дбайливого поводження.

Braas_Emerald_anthracite

Вимоги до будівель з черепичною покрівлею

Далеко не кожен будинок можна прикрасити дахом з керамічної черепиці. Стіни і фундамент будівлі повинні бути досить міцними, щоб витримати величезну вагу глиняної плитки. Кроквяна система повинна бути виконана з бруса товстого перетину. Тому рішення про використання покрівлі з натуральної черепиці приймається ще на стадії проектування будівлі, коли розрахунки фундаменту і несучих конструкцій проводяться з урахуванням ваги покрівлі. Каркасний будинок або будівля з тонких колод, сендвіч-панелей не можна покривати керамічною черепицею, а для котеджу з міцної цегли такий дах буде в самий раз.

Переваги будинку з черепичним дахом

Завдяки керамічній плитці будь-який будинок стає благородним, солідним. Цей матеріал має хороші теплоізоляційні властивості, що сприяє створенню комфортного мікроклімату в приміщеннях, особливо на горищі. Влітку бітумна черепиця захищає дах від перегріву, тому можна зробити спальню на останньому поверсі. Взимку таке покрівельне покриття краще зберігає тепло, тому є можливість заощадити на опаленні.

Черепиця укладається таким чином, що в покрівельному просторі створюється ефективна вентиляція, а потрапляння води в «покрівельний пиріг» стає неможливим. В таких умовах утеплювач під дахом завжди залишається сухим і успішно справляється зі своїми функціями.

Вигідні відмінності керамічної плитки від інших матеріалів

Черепиця має високу морозостійкість і, отже, довговічність. Вона не потребує частого ремонту, а при виявленні пошкодженої плитки при обслуговуванні її можна замінити самостійно.

Плитка укладається дуже легко, і для отримання красивого, якісного покриття не обов’язково мати багаторічний досвід подібних робіт. Невеликі розміри вироби дозволяють проектувати поверхні з округлою формою ( «око буйвола», башточки, переходи між схилами).

Керамічна черепиця залишається популярним матеріалом, особливо в тих випадках, коли необхідно вибирати дах для елітного котеджу, солідної заміської садиби. Одним лише своїм зовнішнім виглядом плитка вказує на платоспроможність домовласника і підкреслює його солідний статус.